English
Български
 
ПРОЕКТОРЕЗОЛЮЦИЯ
 
 
ИСТОРИЯ
 
 
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ
 
ИЗТОЧНИЦИ
Проект за резолюция
Подкрепа

Резолюция 1096

 

Комунистически терор
Свидетелства
Документи
Денацификация
Декомунизация
Национални институти
Източници в интернет
Книги

Статии
Декомунизация >  Денацификация
  Денацификацията

ИЗТОЧНИЦИ

JCS 1067

The U.S. Army in the occupation of Germany 1944-1946
by Earl F. Ziemke

Mazal Library

America's Role in Nation-Building: From Germany to Iraq

Combating Holocaust denial through law in the United Kingdom

 

ЗАКОНИ

Закони от германския наказателен кодекс, инкриминиращи омаловажаването, отричането и одобряването на престъпленията на нацизма, и расовата и религиозна омраза и насилие

 

La Dénazification

La Dénazification - La décomunisation en Bulgarie – Le cas Iraq – Exemples du traitement de ex-régimes autoritaires criminels
Docteur Zdravko Tzankov


Денацификацията

Основните действия по денацификацията на Германия, чиято цел е "възстановяването на германския политически живот върху демократична основа", са изложени в заповед на американското командване JCS 1067 до Айзенхауер от април 1945:

•Разпускане на нацистката партия, на нейните формации, на всички нацистки обществени институции, които са били инструмент на партийното господство; забрана на тяхното възстановяване в каквато и да е форма.

•Отменяне на законите, които са създали политическата структура на националсоциализма и всички закони, които са създали дискриминация на расова, национална, политическа или религиозна основа.

повече >

 


Денацификация - декомунизация в България - случаят Ирак

примери на третиране на бивши престъпни авторитарни режими

д-р Здравко Цанков

...На третия ден след края на войната, значи на 3 май 1945 г, американските окупационни войски влязоха в Кицбюел, който беше отдавна превърнат от зимен курорт на град на немски военни болници. Влязоха без военни действия, които бяха практически престанали на 1 май. Още на следния ден, 4 май, двама млади американски офицери от специални части за денацификация, говорещи отлично немски, бежанци от нацистка Германия, поне единия от двамата беше явно евреин, дойде с куфарче със списъци на имена, сравни имената според картотеката на хотела със списъците, които носеше и арестува мъжете унгарци, които са значи управлявали Унгария и бяха набелязани като навярно отговорни за противоеврейските мерки на това правителство. Не арестуваха никого от техните фамилии, не арестуваха и никого от югославяните, нито от нас, българите. Това беше значи изпълнение на отдавна подготвени мерки на денацификация, които американците прилагаха тука в Австрия, до вчера част от Третия (националсоциалистически) Райх, в случая против поданици на страни от Югоизточна Европа, включително България.

повече >

  За сайта   За контакти   Авторски права   Партньори