English
Български
 
ПРОЕКТОРЕЗОЛЮЦИЯ
 
 
ИСТОРИЯ
 
 
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ
 
ИЗТОЧНИЦИ
Проект за резолюция
Подкрепа

Резолюция 1096

 

Комунистически терор
Свидетелства
Документи
Денацификация
Декомунизация
Национални институти
Източници в интернет
Книги

Статии
Източници >  Източници в интернет
  Източници в интернет

НАЦИОНАЛНИ ИНСТИТУТИ

Полша
Институт за народна памет

Чехия

Институт за изследване на тоталитарните режими

Институт за съвременна история към Чешката академия на науките

Бюро за документиране и разследване на престъпленията на комунизма

Списък на сътрудниците на чешката Държавна сигурност

Информация за случаите, разследвани от Бюрото за документиране и разследване на престъпленията на комунизма към Чешката полиция

Румъния
Национален съвет за изследване на архивите на Секуритате

Словакия
Институт за народна памет

България
Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия

Център "Карта" - полска независима неправителствена организация, документираща и популяризираща най-новата история на Полша и на Източна Европа. Продължава дейността на нелегалната "Карта" и на "Източните архиви" от 80-те.
На полски и английски.

 

 
"Мемориал" - руски сайт на международното историко-просветителско, правозащитно и благотворително общество - движение, чиято основна задача е съхраняването на спомена за политическите репресии в близкото минало, с десетки организации в Русия, Казахстан, Латвия, Грузия и Украйна, които извършват изследователска, правозащитна и просветителска работа.
Изследвания върху историята на ГУЛаг, ВЧК-ОГПУ-НКВД-МГБ-КГБ, статистика на политическите репресии в СССР и история на дисидентското движение. С помощта на наблюдатели "Мемориал" присъства в горещите точки в бившия СССР, събира факти, проверява, анализира и публикува данни за нарушения на човешките права.
"Нашата задача не е да учим обществото, а да намерим фактите, да ги съберем, осмислим и публикуваме. А какво ще стане с тази истина - дали ще бъде възприета от обществото или ще бъде отхвърлена с отвращение - това е изборът на историческия път. Не по-малко важен от избора на държавно и икономическо устройство.
Преди петнадесет години "Мемориал" започна систематично да събира свидетелства за комунистическия терор. През тези години е събран голям архив за историята на репресиите, публикуват се "Книги на паметта" и списъци на екзекутираните."
На руски, английски и немски.
 

Други регионални организации на "Мемориал":

Красноярско общество "Мемориал"
Енциклопедия на репресиите на комунистическата държава. Паметник на повече от 40 000 репресирани хора, чиито съдби са свързани с Красноярския край. Спомени на репресирани, документи, свързани с репресиите, списъци на пострадали, фотографии, публикации...
На руски, английски и немски..

Братск, Иркутск, Казан, Нижний Тагил, Пенза, Перм, Сиктивкар, Томск, Ярославл, Берлин

Харковска правозащитна група (Украйна)

Асоциация на жертвите на политическите репресии в Източен Сибир и град Иркутск

Киевски "Мемориал"

Експертно заключение към заседанието на Конституционния съд на Руската федерация от 26 май 1992 по делото за КПСС

 
"Съветският архив" на Буковски - голямо количество документи на ЦК на КПСС и доклади на КГБ до ЦК, сканирани от Владимир Буковски в архива на ЦК на КПСС през 1992 и публикувани по инициатива на Юлия Закс. Документите са разпределени в раздели "КПСС и Съветския съюз" - идеологията, пропагандата, културата, науката, вътрешнопартийните работи, терорът, инакомислието; "КПСС и света" - КПСС и комунистическия лагер, КПСС и останалия свят, КПСС и международния тероризъм, КПСС и "борбата за мир".
"Представете си, че през 1945 съюзниците бяха поискали от нацизма перестройка, а не капитулация - какво би станало? Нацистите щяха да се прегрупират за няколко години, щяха да вземат властта под друго име, из цяла Европа организацията им беше твърде силна, те - твърде свързани."
Вл. Буковски
На руски и английски.
 
Електронно издание на вестник "Про & Анти", в който се публикуват спомени за комунистическите репресии. Предстои издаването им в книга.
 

Петър Семерджиев: Какво зная за Народния съд през 1944-1945
Функционер на Българската комунистическа партия от среден ранг, първи секретар на партията в Сливен по времето на комунистическия терор, Петър Семерджиев свидетелства, че отвличанията и убийствата в първите дни след 9 септември 1944 са извършвани по заповед на ръководството на комунистическата партия.

 

Килиите на КГБ - музей в Тарту, Естония. През 1940-1950 там се е помещавал центърът на НКВД/КГБ за Южна Естония. Музеят дава представа за историята на естонската съпротива и за престъпленията на комунистическия режим в Естония - масовите депортации 1940/41 и 1949, лагерите и убийствата в центъра на КГБ в Тарту. В Естония общият брой на жертвите на различни репресии от органите на сигурността се изчислява на 122 000 души, от които 30 000 убити.
На английски и естонски.

 

Прага. Август 1968 - Фотодокументи

 

Катин - сайт с линкове за масовото избиване на полски офицери от НКВД в гората на Катин.
През април и май 1940 близо 22 000 полски граждани са разстреляни от НКВД по заповед на ЦК на КПСС без съд. Това са 15 хиляди полски военнопленници от три офицерски лагера, разстреляни в Катин, Харков и Калинин, и още не по-малко от 7305 (възможно е броят им да е бил до 11 000) цивилни поляци, намиращи се в затворите на западните области на Украйна и Беларус - бившите източни територии на Полша.
Постановлението на ЦК на КПСС от 5 март 1940 нарежда полските "военнопленници и затворници да получат максималното наказание - разстрел".
Документални свидетелства - страница на руската "Карта"
И още един добре организиран сайт за Катин на Ю. Красилников.

 

Електронен архив на оцелелите от Камбоджанския холокост
Една причина събира за този проект много хора от различни места: да увеличат познанието за геноцида, да окуражат оцелелите от Камбоджанския холокост, за да запишат своите истории.
На английски.

 

Лаогай
Лаогай е гигантска система от трудови лагери в Китайската народна република, създадена от Китайската комунистическа партия при Мао Цзедун и все още служи на еднопартийната диктатура като основен инструмент за лишаване от свобода на политически дисиденти и наказание на криминални затворници. Двете основни цели на Лаогай са да използва затворниците като евтина работна ръка за комунистическия режим и да "превъзпитава престъпниците" чрез тежка работа и принудително политическо обучение.
Фондацията за проучване на Лаогай е документирала над 1000 лагера в Китай. Фондацията изчислява, че в Лаогай се намират между 4 и 6 милиона затворници.
На английски и китайски.

 

Руската "Карта"
Руската "Карта" е основана през ноември 1992 по инициатива на полското независимо историческо списание "Karta", издавано от януари 1982, и на рязанското общество "Мемориал", създадено през октомври 1989.
Съдържа публицистични и изследователски материали за репресивната политика на СССР и държавите в Източна Европа, спомени, интервюта с дисиденти и бивши затворници, картография на ГУЛАГ, статии за дейността на правозащитни организации, просветителски материали на значими европейски и руски експерти по човешките права.

 
Репресиите в СССР
Архив на публикациите по темата на руската "Карта"
 

Програма за Камбоджанския геноцид
В Камбоджанския геноцид, извършен през 1975-1979 от комунистическия режим на червените кхмери, загиват 1,7 милиона души - 21% от населението на страната. Това е една от най-големите трагедии на миналия век и една от най-известните престъпления на комунизма. От 1994 Програмата за Камбоджанския геноцид по проект на Йейлския университет изследва тези събития, за да научи възможно повече за трагедията. 50 000 страници от архива на тайната полиция са микрофилмирани, публикувани са 22 000 биографични бележки, 6 000 фотографии.
На английски, кхмерски, тай и немски

 

Музей на жертвите на геноцида, Вилнюс
На английски.

 

Център за изучаване на геноцида и съпротивата на жителите на Литва
На литовски и английски.

 

Мемориал на жертвите на комунизма
"В памет на повече от 100 милиона жертви на комунизма, за славата на тези, които успешно се съпротивляваха на комунистическата тирания, за информирането на сегашното и бъдещите поколения за победата в Студената война, и за да документира продължаващите престъпления на комунизма срещу човечността."
На английски.

 

Документи от съветските архиви в библиотеката на Конгреса
Репресиите и терора; Тайната полиция; ГУЛаг; Колективизацията и индустриализацията; Антирелигиозните кампании; Атаки срещу интелигенцията; Цензурата; Репресиите върху дисидентите; Гладът в Украйна; Депортациите; Чернобил; Перестройката

 

Колективизацията като национална катастрофа
Богат архив с документи и спомени за принудителната колективизация в СССР, за колхозите, глада и насилията на съветската власт.
На руски.

 

Изселването през 1933. Анатомия на Назинската трагедия
Документи за събитията от пролетта и есента на 1933, когато по време на масовите изселвания на "спецконтингента" от европейските части на СССР на изток около 6 хиляди души са закарани на остров сред Об и оставени. За по-малко от месец загинала една четвърт от хората, а островът получил името "Островът на смъртта".
На руски.

 

Архивите на Кремъл. Политбюро и църквата 1922-1925 г.
Документи за изземането на църковни ценности и камбани, за процесите срещу руски и полски духовници, за процеса срещу патриарх Тихон.
На руски.

 

Програма "История на съветските дисиденти"
В нея:

Дисидентската активност през през 50-те до 80-те години. Личности
Проект на "Мемориал", организиран по вид на дисидентската дейност и по имена.

Хроника на текущите събития
машинописен информационен бюлетин на правозащитници, издаван от тях 15 години - от 1968 до 1983.
На руски.

 

Стреляха по нас като по гарги
Разказ на Любен Кърджиев от Силистра за политическото преследване, което е преживял, за затвора и концлагера в Белене.

 

Андрей Сахаров - Снимки и линкове към сайтове за Сахаров:

Музей и обществен център "А. Сахаров"
Спомени за Сахаров (плюс стенограма от заседанието на Общото събрание на Академията на науките на СССР от 22-26 юни 1964 - сблъсъкът на Сахаров с Лисенко; и стенограма от заседанието на Политбюро от 1 декември 1986, на което се разрешава завръщането на Сахаров в Москва)

 

Църковен вестник: Български новомъченици

 

Комунистическата власт и българските писатели

Владимир Василев - "Сянката на Златорога"
Цвета Трифонова, "Литературен форум" 1 част, 2 част, 3 част, 4 част, 5 част, 6 част, 7 част, 8 част

Цветан Марангозов - "Доносът като литературен жанр"
"Литературен вестник", Цветан Марангозов разтваря част от досието си

Трифон Кунев - "Досие "Камиларя" - 1925-1954 г."
Цвета Трифонова, "Литературен форум"

Съюзът на българските писатели: страници от историята му (септември - декември 1944 г.)
Здравка Ракова

 

Канонизирани български мъченици, жертви на комунистическия терор в България 1923-2002 г.

 

Александър Добринов, Рисунки от Централния софийски затвор 1944-1945

 

Кратък тълковен речник на затворническия свят - Използван е "Справочник по ГУЛАГу" на Жак Роси за съветските затвори и лагери през 30-50-те години на 20 век.

 
Вилнюски международен обществен трибунал за осъждане на комунистическите престъпления, юни-септември 2000
 
House of Terror, Унгария
 

Мемориалът на съпротивата и на жертвите на комунизма е създаден през 1992 от президента на Civic Alliance Ана Бландиана заедно с Ромулус Русан и група историци, архитекти и дизайнери. През 1998 Съветът на Европа определи Мемориала в Сигет като един от основните европейски мемориали наред с музея в Аушвиц и Мемориала на мира в Нормандия. Създавайки музея, разположен в някогашния политически затвор в Сигет, и Международния център за изучаване на комунизма, Мемориалът цели да възстанови паметта на някои нации, особено на румънците, които в продължение на половин век бяха заблуждавани с лъжлива история.

 
Документи от архива на БКП
Проект на департамента по история на Нов български университет.
 

Сайтове за Берлинската стена:

История на Берлинската стена

Издигане и събаряне на Берлинската стена

Берлинската стена

 

Спомени на Янина Сулковска-Гладун за холокоста и ГУЛаг
Когато през 1939 Сталин и Хитлер нахлуват в Полша, Янина, тогава студентка, се присъединява към нелегалната съпротива, но през 1940 е арестувана от НКВД, измъчвана и изпратена в ГУЛаг. Семейството й е депортирано в Сибир, а нейни близки загиват в ръцете на съветските и нацистките окупатори.

 
Източногерманската пропаганда
Колекция от пропагандни материали
 
Московската Хелзинкска група
Сайт на най-старата действаща и днес руска правозащитна организация, основана на 12 май 1976.
 

Архиви "Отворено общество" - OSA
Архивен, изследователски и образователен център; материалите са основно за Студената война, историята на страните от комунистическия блок, човешките права и военните престъпления.

Концентрационните лагери на комунизма
онлайн експозиция

 
Кампания на майките на жертвите от Тянанмън
Свидетелства на близки на загинали и ранени при погрома над студентската демонстрация за демокрация на площад Тянанмън през 1989; списък на загиналите.
 

Правата на човека в Китай
Сайт на правозащитната организация, създадена през март 1989.

 

Проект за паралелна история на НАТО и Варшавския договор

Кримските срещи на Брежнев
с лидерите на страните от Варшавския договор, в това число с Тодор Живков

 
Кръглата маса (3.01.1990 - 14.05.1990)
стенограма
 

Гулаг
Исторически очерци от Вахтанг Кипиани - ЧК-КГБ, религиозни репресии, украински дисиденти, репресии по национален признак, депортации, "антисъветчици"...
На украински

 

Архивите на Института Хувър

Архиви на КПСС и СССР: колекция микрофилми

Записи на Радио Свобода и Радио Свободна Европа

 

Аз живях социализма
"Истински, конкретни и най-обикновени истории, разкази за онова, което е останало вън от кадъра, вън от учебници, мемоари, едри обобщения… - нашите спомени от времето, в което живяхме социализма."

 
Свидетелства
Словашки сайт с богато съдържание на материали.
 

Институт за съвременна история към Чешката академия на науките
На 1 февруари 1990 Чехословашката академия на науките създава института по идея на Историческата комисия на Координационния център на Граждански форум. Изследванията първоначално са върху установяването на комунистическия режим през 1948, кризата и съветската интервенция през 1968, падането на режима през 1989, репресиите и опозицията срещу режима през 1989. Изследователски екипи работят върху събитията от 1948, 1968 и 1989. Периодът на изследване е разширен до 1938 и през 1999 е създаден нов отдел за изследване на Втората световна война и германската окупация.

 
Конфедерация на политическите затворници в Чешката република
 

Център за изследване на посткомунизма

Библиография по правосъдието на прехода в Източна Европа

 

Филмови кадри от севернокорейски лагер за политически затворници, излъчени от японска телевизия през февруари 2004.

Статия на Ройтерс с описание на кадрите.

 
Музей на комунизма в Прага
 
Музей на Студената война във Вашингтон
 
Гулаг
Сайт с илюстрации на лагерничка и с карти и кратки описания на лагерите в Източен Сибир, Западен Сибир и Урал.
 

Американски комитет за защита на човешките права в Северна Корея

Тайният ГУЛАГ: Разкрития за севернокорейските лагери
Свидетелства на лагерници и сателитни снимки

 
Сайт за убития от полската ДС отец Йежи Попелушко
И за църквата "Св. Станислав Костка", в която е служил отец Попелушко и в която е погребан.
 
Музей на окупациите
Сайт на музея на фондацията Кистлер-Ритсо за нацистката и съветските окупации на Естония. Съдържа исторически преглед, библиография, снимки.
На естонски, руски и английски.
 

Бутовския полигон
Мемориал на мястото на секретен обект на НКВД край Москва, където от август 1937 до октомври 1938 са разстреляни 20 765 души, основно от Москва и областта, но и хора от над 60 националности.

 

Център за изследване на Студената война, Будапеща
Унгарски институт, създаден през 1999 за изследвания върху външната политика на Унгария през периода на Студената война и зависимостта й от Съветския съюз. Съдържа хронологии (като The United States and East Central Europe, 1945-1990 ), библиография (вкл. българска), биографии на унгарски политически фигури, публикации.

 

Виртуален музей на ГУЛАГ
Проект на Санкт-Петербургския Научно-информационен център "Мемориал", който ще представя дейността на музеи от Русия, Източна Европа и Азия, посветени на съветския терор, ГУЛАГ и история на съпротивата.

 

Списък с имена на репресирани буряти в Монголия
Репресиите са извършени през 30-е години под ръководството на съветски съветници. Бурятите са обвинени в шпионаж в полза на Япония, в панмонголизъм и предателство към родината.

 
Международен проект за историята на Студената война към центъра "Удроу Уилсън"
Колекция документи за историята на Студената война. Някои теми: Варшавския договор; Въстанието в Източна Германия 1953; Унгарската революция 1956; Кризата в Полша 1956; Корейската война; Кризата със съветските ракети в Куба; Кризата в Полша 1980-1981; Съветската инвазия в Афганистан. Разделът "България в Студената война" съдържа секретни документи от 1944 до 1990.
 
Списък на секретните актове, приети от правителствата на България за периода 1946-1970 г., които са разсекретени
 
Архив на Чешката разузнавателна служба
Документи на чехословашкото разузнаване от периода 1945-1989 - справки, докладни записки, отчети за оперативната работа, кореспонденция с офицери от КГБ, изказвания и документи от съвещания на шефовете на социалистическите разузнавания, фотокадри от проследяване на политически емигранти и дисиденти.
На чешки. На руски:
Заключителен документ на съвещанието в Берлин на ръководителите на разузнаванията на страните от социалистическите страни, 1988 г.
 

Варлам Шаламов. Събрани съчинения

Шаламовски сборници

 
Българският комунизъм. Критически изследвания
Идеята на проекта е чрез възможностите на съвременните комуникационни технологии и интернет пространството да създаде информационен и каталожен портал на социалните и хуманитарни изследвания на комунизма в България.
 

Институт за изследване на близкото минало
Българска неправителствена изследователска организация за изследване на комунистическия режим от историческа, психологическа, социална и антропологична гледна точка; изучаване на всекидневието в комунистическата система: трудовите практики, социалната политика, формите на омекотена репресия, семейния живот, структурата и функционирането на комунистическата партия, сблъсъка на интереси и противоречия в нея, отношението върхушка – партийна база, състоянието на културния и интелектуален живот и различните форми на съпротива – от пасивното несъгласие до дисидентството, динамиката в отношението режим – общество.

 

Сталинка
Онлайн архив към дигиталната библиотека на университета в Питсбърг. Фотографии, плакати, картини, лозунги, скулптури, значки и други визуални материали, свързани със Сталин и сталинизма.

 
17. Juni 1953
Сайт, посветен на Берлинското въстание срещу източногерманската съветска власт.
 


Доклад на президентската комисия за изследване на комунистическата диктатура в Румъния
(на румънски, pdf, 633 стр.)

Неофициален доклад за обявяването на комунистическия режим в Румъния (1945-1989) за престъпен и нелегитимен, октомври 2005

 

Мемориал GLORIA VICTIS
Сайт на Мемориала в памет на жертвите на комунизма в Будапеща, открит на 21 октомври 2006 по случай 50-годишнината от Унгарското национално въстание.

 
Антология самиздата
Антология на произведения, разпространени в съветския самиздат от 50-те до 80-те години.
 

Голодомор 1932-1933
Официален сайт с фотодокументи, библиография, публикации, документи

Уроки історії: Голодомор 1932-33

 
Снимки на български дисиденти и политически затворници
Снимки от архива на Ангел Грънчаров - Елтимир на Илия Минев, Стефан Вълков, Едуард Генов, Любомир Собаджиев, Цеко Цеков, Григор Симов Божилов, Николай Галев и др.
 
Варшавският договор
 
НАТО и Варшавският договор - години на формиране 1948-1968
 
Официален сайт на Вацлав Хавел
 
Енциклопедия "Солидарност"
Сайт за полската антикомунистическа опозиция 1976-1989 - биографии, документи, библиотека с нелегалните издания.
 
Конфедерация на политическите затворници в Чехия
 
Чехословашки документационен център
 

Тоталита
Чешки сайт

 
Публични слушания за предстоящото в София съвещание на ОССЕ по защитата на околната среда - Екофорума, 28 септември 1989
  За сайта   За контакти   Авторски права   Партньори