English
Български
 
ПРОЕКТОРЕЗОЛЮЦИЯ
 
 
ИСТОРИЯ
 
 
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ
 
ИЗТОЧНИЦИ
Проект за резолюция
Подкрепа

Резолюция 1096

 

Комунистически терор
Свидетелства
Документи
Денацификация
Декомунизация
Национални институти
Източници в интернет
Книги

Статии
История > Свидетелства
  Свидетелства

Българският ГУЛАГ
Свидетели

сборник от документални разкази за концлагерите в България
съставители Екатерина Бончева, Едвин Сугарев, Свилен Пътов, Жан Соломон
1991

"Всеки разказ в тази книга крие по една човешка драма - и тя не приключва, а започва с лагера. След нея следват изселванията, периодичните разпити в МВР, обществената изолация, невъзможността да упражняваш професията си и какъв ли не тормоз над теб и твоите близки, над твоите деца. Една смазваща антология на човешкото страдание, което никакви покаяния не могат да изкупят. Дори и сега, след толкова много години, много от тези хора изпитваха страх. Някои не поискаха да публикуваме имената им. Разбирам ги и мисля, че този страх не е безоснователен. Затова наш дълг е да запомним тяхното минало, да впишем тяхната болка в историята на тези позорни десетилетия. Защото стара истина е, че който не помни миналото си, е осъден да го изживее отново."
Едвин Сугарев

 

 
"Горчиви истини: свитетелства за комунистическите репресии"
Издание на АСЕТ - Център за подпомагане на хора, преживели изтезание. Свидетелства на хора, преминали през комунистическите концентрационни лагери, политически отделения на затвори, фалшиви съдебни процеси, смъртни присъди, подземията на Комитета за държавна сигурност (КДС), изселване и лишаване от право на учене, труд, местоживеене, преследване на близките и всякакъв физически и психически терор. В книгата е включена и една изповед на второто поколение, децата на репресираните.
 
Петър Семерджиев: Какво зная за Народния съд през 1944-1945
"Незаконността на Народния съд не подлежи на съмнения. Неоспоримо е, че той беше проведен като разправа на българската компартия за разчистването на пътя към нейното укрепване във властта. Народният съд представляваше една от предпоставките на съветизирането на България. Тепърва ще се разяснява защо този Народен съд прие толкова жестоки форми в сравнение с другите страни, също попаднали в сферата на съветското господство и наложената им съветизация."
 
Разказ на Кольо Колев, бивш лагерник от лагера в Ловеч
 
Разказ на д-р Никола Грозев, легендарният лекар, който в лагери, затвори и кариери спасява човешки живот с подръчните средства, с които разполага
 
Стреляха по нас като по гарги
Разказ на Любен Кърджиев от Силистра за политическото преследване, което е преживял, за затвора и концлагера в Белене.
 
Аз бях в българския Чернобил
Разказ на Христо Кънчев за условията на работа на българските трудоваци под съветско ръководство в мината Бухово през 1952, следствения арест на ДС и лагера в Белене.
 

Съборът на остров Персин, 2003
разказано във форума на Медиапул от Пламен Симеонов

 
Спомени на Янина Сулковска-Гладун за холокоста и ГУЛаг
Когато през 1939 Сталин и Хитлер нахлуват в Полша, Янина, тогава студентка, се присъединява към нелегалната съпротива, но през 1940 е арестувана от НКВД, измъчвана и изпратена в ГУЛаг. Семейството й е депортирано в Сибир, а нейни близки загиват в ръцете на съветските и нацистките окупатори.

СВИДЕТЕЛСТВА В ИНТЕРНЕТ

Колективизацията като национална катастрофа
Богат архив с документи и спомени за принудителната колективизация в СССР, за колхозите, глада и насилията на съветската власт.
На руски.

Варлам Шаламов
Събрани съчинения
На руски

Свидетелства
Издания на чешкото Бюро за документиране и разследване на престъпленията на комунизма

Лаогай
Свидетелства на бивши лагеристи в китайската лагерна система Лаогай.

Електронен архив на оцелелите от Камбоджанския холокост
Разкази на оцелели.

Кампания на майките на жертвите от Тянанмън
Свидетелства на близки на загинали и ранени при погрома над студентската демонстрация за демокрация на площад Тянанмън през 1989.

Разкази на изгнаници от Тибет

Le GOULAG bulgare. Témoins
Pour les camps et pour la Mémoire

Еdvin Sugarev


  За сайта   За контакти   Авторски права   Партньори