English
Български
 
ПРОЕКТОРЕЗОЛЮЦИЯ
 
 
ИСТОРИЯ
 
 
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ
 
ИЗТОЧНИЦИ
Проект за резолюция
Подкрепа

Резолюция 1096

 

Комунистически терор
Свидетелства
Документи
Денацификация
Декомунизация
Национални институти
Източници в интернет
Книги

Статии
История >  Комунистически терор > България
  Личности

ЛИЧНОСТИ

Д-р Никола Грозев

Добри Станчовски

Майор Страхинов

 

 
Българският Гулаг. Свидетели


Едуард Генов

 

През нощта на 17 декември 2009 г. в САЩ почина от инфаркт Едуард Генов.

Едуард Генов е един от тримата студенти протестирали срещу смазването на Пражката пролет. През септември 1968 г. Едуард – тогава студент по археология – заедно с колегите си Александър Димитров и Валентин Радев разпространяват над 200 позиви с надпис: „Вън войските на марионетката Живков от ЧССР!” и в подкрепа на осемте руснаци, протестирали на Червения площад.

През октомври тримата са арестувани от ДС по донос. През януари 1969 г. Едуард получава 5-годишна присъда като „инициатор и ръководител на нелегална контрареволюционна група”. През есента на същата година е осъден на още 8 години затвор, обвинен, че е участвал в подготовката на затворническия бунт в Старозагорския затвор. Освободен е от затвора през 1978 г.

През 1986 г. отново възобновява активната си дейност и се присъединява към апела на Григор Симов, Илия Минев и Цеко Цеков до Виенската конференция на Общоевропейското съвещание за сигурност и сътрудничество в Европа и към писмото, с което българските дисиденти се присъединяват към апела на дисидентите от Унгария, ГДР, Чехословакия и Полша.

На 16 януари 1988 г. в гр. Септември заедно с Илия Минев, Григор Симов, Димитър Томов, Благой Топузлиев и др. основават Независимото дружество за защита правата на човека. Заедно с останалите членове на Независимото дружество е подложен на непрестанни арести и репресии от комунистическите власти.

На 6 юни 1988 Едуард Генов е арестуван от Държавна сигурност и е принудително заселен за две години в с. Михалково, Девинско. В селото Едуард Генов работи в цех за производство на каменно брашно и организира работниците за протест за по-добри условия на труд. Успява да привлече някои от местните жители за членове на Независимото дружество. Въпреки че Едуард Генов е под непрекъснатото наблюдение на Държавна сигурност, членове на Независимото дружество, в това число Илия Минев, неколкократно посещават селото и се опитват да направят събрания на дружеството, но са арестувани, малтретирани и връщани под конвой по местоживеене, а документите на дружеството - конфискувани.

През октомври 1988 г. режимът експулсира Едуард Генов и семейството му от България. Най-напред, подпомагани от демократични организации, те остават за малко в Австрия, а след това се настаняват за постоянно в Сан Франциско, САЩ. Там Едуард Генов се занимава с обзавеждане на жилищни сгради, а бе активен и в обществения живот и разобличаваше агенти на българския комунистически режим, внедрени в САЩ. Съпругата му Сабина е инженер-геодезист. Има двама сина.

По информация на Ганчо Савов

 

 

  За сайта   За контакти   Авторски права   Партньори