English
Български
 
ПРОЕКТОРЕЗОЛЮЦИЯ
 
ИСТОРИЯ
 
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ
 
ИЗТОЧНИЦИ
Проект за резолюция
Подкрепа

Резолюция 1096

 

Комунистически терор
Свидетелства
Документи
Денацификация
Декомунизация
Национални институти
Източници в интернет
Книги

Статии
Източници > Статии
  Статии


Декомунизацията в Чехия

Отзвук: "Карел Хофман не трябваше да е единственият осъден за 1968"

Информация за случаите, разследвани от Бюрото за документиране и разследване на престъпленията на комунизма към Чешката полиция

Списък на сътрудниците на чешката Държавна сигурност


В Чехия висш комунистически функционер бе осъден на 6 години затвор

На 14 октомври 2003 Пражкият Върховен съд осъди бившия началник на Централното управление на съобщенията, 79-годишния Карел Хофман, на 6 години затвор за това, че през нощта на 20 срещу 21 август 1968 е разпоредил временно да бъде прекратено излъчването на Чехословашкото радио.
Бе отменена предишната присъда от 4 години за превишаване на правомощията на Градския съд, не бе прието искането на Държавния прокурор престъплението да бъде квалифицирано като предателство към родината и Хофман бе осъден за саботаж.

"По време на военната интервенция, между 2 и 4 и 30 часа сутринта, той лишил населението от възможността да бъде информирано за ситуацията и да я осъзнае."

В ранните часове на 21 август Чехословашкото радио излъчва декларация на Централния комитет на Чехословашката комунистическа партия, осъждаща нахлуването на съветските войски и войските на Варшавския договор в Чехословакия. Няколко минути по-късно излъчването е спряно по заповед на Карел Хофман. В следващите години Хофман е директор на националното радио и член на президиума на ЦК на ЧКП.
Хофман е първият и може би последен човек, който е бил осъден във връзка с нахлуването на войските на Варшавския договор в Чехословакия през 1968. От тримата комунистически функционери, подведени под отговорност - Милош Якеш, Йозеф Ленарт и Карел Хофман, единствено Хофман бе признат за виновен.

Радио Прага

  За сайта   За контакти   Авторски права   Партньори