English
Български
 
ПРОЕКТОРЕЗОЛЮЦИЯ
 
ИСТОРИЯ
 
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ
 
ИЗТОЧНИЦИ
Проект за резолюция
Подкрепа

Резолюция 1096

 

Комунистически терор
Свидетелства
Документи
Денацификация
Декомунизация
Национални институти
Източници в интернет
Книги

Статии
Източници > Статии
  Статии

ЧЕХИЯ

Бюро за документиране и разследване на престъпленията на комунизма

 

ЗАКОНИ

Закон 451/1991 от 4 октомври 1991, установяващ някои следващи предпоставки за изпълняването на някои функции в държавните органи и организации в Чешката и Словашка федеративни републики, в Чешката република и Словашката република

Закон 480/1991 от 13 ноември 1991 за времето на несвобода

Закон 198/1993 от 9 юли 1993 за незаконността на комунистическия режим и за съпротивата срещу него

Закон 140/1996 от 26 април 1996 за достъп до досиетата, създадени от бившата държавна сигурност

Закон 107/2002 от 8 март 2002, с който се изменя закон № 140/1996 за достъпа до досиетата, създадени от бившата държавна сигурност и някои други закони.

 

ДОКУМЕНТИ

Списък на сътрудниците на чешката Държавна сигурност

Информация за случаите, разследвани от Бюрото за документиране и разследване на престъпленията на комунизма към Чешката полиция

 

ХРОНИКА

На 14.10.2003 Пражкият върховен съд осъди Карел Хофман, бивш директор на Централното управление на съобщенията, на 6 години затвор за това, че при нахлуването на войските на Варшавския договор на 21 август 1968 е спрял излъчването на Чехословашкото радио и обществото не е било осведомено за военната интервенция.
Радио Прага

На 28 юли 2003 почина 81-годишния Алоис Гребеничек, бивш следовател в чешката комунистическа Държавна сигурност, обвиняем от 1997 за мъчения на политически затворници през 50-те години. Гребеничек шест години не се явяваше в съда и делото не можа да започне. Гребеничек е баща на днешния лидер на комунистическата партия на Чехия и Моравия.
Радио Прага

На 25 юни 2003 долната камара на Чешкия парламент отхвърли предложението на комунистите да бъде отменен лустрационният закон. Мнозинството депутати (112 от 170) смятат, че този закон е нужен и 14 години след нежната революция. Според закона от 1991 в тогавашна Чехословакия лица, сътрудничили на комунистическите тайни служби, не могат да заемат високи държавни постове. Срокът на действие на закона беше ограничен до 5 години, но след изтичането им чешките депутати го продължаваха на два пъти и при последното гласуване въобще отпадна текстът за временното му действие. Чешкото МВР готви поправки в закона, подобни на полското решение, според които кандидатстващият за работа в държавно учреждение ще подава декларация, че не е бил агент или сътрудник на Държавна сигурност, а едва в случай на съмнение МВР ще извършва проверка и ако човекът е дал неверни данни, ще загуби работата си.
Радио Прага

През юни 2003 250 чешки интелектуалци подписаха петиция, с която призоваха другите политически партии да не контактуват с комунистическата. В продължение на 13 години Вацлав Хавел изолираше комунистите в чешката политика. Сега Вацлав Клаус, който бе избран през февруари за президент с помощта на комунистическите гласове в парламента, им дава възможност да участват в политиката. Когато президентът Клаус покани традиционно евро-скептичните комунисти да вземат участие в обсъждане за ролята на Чехия в Европейския съюз, скандалът се разгоря и петицията бе една от реакциите.

През март 2003 имената на сътрудниците на чешката Държавна сигурност бяха публикувани на сайта на чешкото министерство на вътрешните работи. На 24 юни 2003 тези имена, около 10 000 на брой, публикувани в отделни брошури, бяха достъпни за опашките от желаещи да се запознаят с тях в сградите на МВР в различни чешки градове.

На 1 януари 1995 с решение на министъра на вътрешните работи се създава Бюро за документиране и разследване на престъпленията на комунизма. От 1 януари 2002 БДР е част от криминалния отдел на чешката полиция. БДР има правомощията да разследва престъпления, извършени и ненаказани по политически причини в периода 1948-1989.

 

На 14.10.2003 Пражкият върховен съд осъди Карел Хофман, бивш директор на Централното управление на съобщенията, на 6 години затвор за това, че при нахлуването на войските на Варшавския договор на 21 август 1968 е спрял излъчването на Чехословашкото радио и обществото не е било осведомено за военната интервенция.

Радио Прага
 


Отзвук:
Хофман не трябваше да е единственият осъден за 1968

Яромир Марек

Присъдата над предноемврийския функционер Карел Хофман дойде късно и не трябваше да е единствена, твърдят личности, към които се е обърнала Чешката агенция по печата.

Хофман, вече почти 80-годишен, е първият представител на комунистическата власт, осъден за своите действия през 1968 г. Върховният съд го изпрати днес в затвора за шест години, като наименованието на престъплението беше променено от "злоупотреба със служебно положение" на "саботаж". "Очакваме, както ние, така и обществеността, привеждане в сила на присъдата му", каза пред ЧАП Павел Брет, заместник-директор на Института по документиране и издирване на престъпленията на комунизма.

Седемдесет и девет годишният Хофман беше осъден за това, че е спрял излъчването на предаването на Чешкото радио в нощта на 21 август 1968 г., когато на територията на страната влязоха армиите на Варшавския договор. След изслушване на присъдата днес, Хофман каза, че ще обжалва присъдата на най-високо ниво.

Журналистът Петър Ухл, дисидент от миналото, припомни, че подвеждане под отговорност на Карел Хофман е предлагала Харта 77 още през 1988 г. Тогава имаше опасност от затаяване на неговото престъпление от 1968 г. "Аз си мисля, че от гледна точка на времето, което е изминало, вече е късно. Ако е виновен, то такива виновни имаше още много", коментира пред ЧАП Ухл. Той не чувства задоволство от това, че "един стар мъж ще отиде толкова късно в затвора". Трябваше да бъдат обвинени повече хора.

Неговият колега-дисидент, зам. председателят на Сената - Ян Румл, смята, че дори големината на присъдата в случая Хофман не е от значение. "Добре е, че беше изречена присъда. А че толкова късно? Вижте, справедливостта много често минава през трънливи пътища", добави той.

"Той е последният от плеядата, която беше разследвана и за която вече съдът се произнесе", припомни историкът Павел Жачек. По-лесно беше да се осъди Хофман, защото през 1968 г. не е бил пряко политик, а представител на изпълнителната власт. "Получи се така, че той изтегли Черния Петър", си мисли Жачек. Според него историята показва, че са се провинили и други, които обаче според съда са невинни.

Върховният съд днес е признал Хофман за виновен за саботаж. С това е променил и юридическата терминология, която е изисквал в обвинението държавният обвинител и която е залегнала в юнското решение на градския съд. Според председателя на инстанцията за обжалване Роберт Фремр, не може Хофман да бъде осъден за предателство към държавата, защото не се е доказало, че е бил свързан с "чуждо правителство". Точно обратното, според него действията на Хофман съдържат всички признаци на саботаж, според тогава действащите закони, защото Хофман със своето поведение доказуемо е навредил на действащото тогава държавно управление.

Обвинителни присъди са чули много малко от предноемврийските функционери на Чешката комунистическа партия.

За почти 14 години от падането на комунистическия режим в тогавашната Чехословакия много малко тогавашни висши функционери са получили присъди - лишаване от свобода, за престъпления, извършени преди ноември 1989 г. Някои от тях са заставали пред съда, но са излезли от там с оправдателна присъда. Окончателни безусловни присъди са били произнесени най-вече относно лица, свързани с Държавна сигурност.

Днес Върховният съд е изпратил в затвора за шест години бившия висш комунистически функционер Карел Хофман. Това е едва третият случай от 1989 г. насам, когато съдът е произнесъл окончателна присъда - лишаване от свобода на бивши най-висши функционери на ЧКП или членове на комунистически правителства. През 1990 година съдът е осъдил на 2,5 години затвор бившия председател на градския съвет на ЧКП в Прага - Мирослав Штепан. Признал го е за виновен за "злоупотреба с обществено положение" при антиправителствените демонстрации през 1988 г. След излежаване на половината от присъдата е бил пуснат условно на свобода.

За кратко време зад решетките се озова и предноемврийският министър на вътрешните работи Франтишек Кинцл, който получи съдебна присъда - 3 години лишаване от свобода заради незаконно задържане на граждани преди ноември 1989. На същия процес на 3,5 и 4 години бяха осъдени и някогашния шеф на контраразузнаването Карел Википел и заместника на Кинцл - Алойз Лоренц, последния шеф на Държавна сигурност. Последният не е влязъл в затвора благодарение на словашкото си гражданство. Словашкият съд му дава по-късно за същите престъпления условна присъда.

Оправдателно решение на съда, за разлика от Хофман, получават през юни неговите съобвиняеми за предателство към държавата от 1968 г. - бивши висши функционери на предноемврийския режим - Милош Якеш и Йозеф Ленарт. Съдът е достигнал до извода, че обвинението не е представило доказателства за извършени престъпления от бившите функционери на ЧКП през август 1968 г.

От бившите предни комунистически функционери, които е трябвало преди 35 години да участват в подготовката на така нареченото работническо-селско правителство, освен Якеш и Ленарт, сега е жив само Васил Биляк. Той обаче е словашки гражданин и е подвластен на словашките закони.

С окончателно решение също е бил оневинен от съда по друго обвинение бившият премиер и министър на вътрешните работи на комунистическа Чехословакия - Лубомир Щроугал. Седемдесет и осем годишният бивш политик бе обвинен в това, че като шеф на вътрешните работи през 1965 г. е осуетил осъждането на група служители на Държавна сигурност, заподозрени в убийството на трима души.

Пред съда е бил изправен и предишният министър на вътрешните работи - Яромир Обзин, който е бил обвинен в участие в акцията Asanaci, която е имала за цел през 70-те години да тероризира десиденти. През януари Обзина почина, неговите 4-ма съобвиняеми, бивши служители на вътрешните работи, са получили условни присъди. По същото обвинение ще отговарят още приблизително десет бивши служители на Държавната сигурност.

В градския съд в Прага е заведена жалба от обвинителя против решението на нисшата съдебна инстанция, която през февруари за втори път спира делото срещу друг предноемврийски шеф на вътрешните работи - Йозеф Юнг. Според обвинението той е спомогнал през 1978 г. за незаконното изселване на писателя Павел Кохоут в чужбина.

Още преди това е било спряно и дело за въоръжаването на тогавашната Народна милиция. В случая действащи лица освен Щроугал и Хофман, са и Якеш и Ленарт. Обвинението е визирало и други лица от преди ноември 1989 - бившия зам. председател на федералното правителство - Йозеф Корчак и бившия министър на отбраната - Милан Вацлавик. Същият е бил помилван през 1996 г. поради тежко здравословно състояние.

Изпълнителни безусловни присъди - лишаване от свобода, получиха в някои случаи, бивши следователи в Държавна сигурност. Миналата година с окончателно съдебно решение съдът е изпратил зад решетките за 2 години бившия стражмистър от Държавна сигурност - Владимир Завадилик за измъчване на затворници през петдесетте години. Тази година най-висшият съд отказа преразглеждане на делото.

Преди 4 години е бил осъден на 2 години лишаване от свобода бившият служител на Държавна сигурност Ладислав Мах за физическо измъчване на духовното лице Йозеф Тоуфар през петдесетте години в Чихоще.

Петгодишна присъда за измъчване на подсъдими е получил и бившият следовател в Държавна сигурност - Ярослав Даниел.

Същата присъда са получили през миналата година и бившите следователи в Държавна сигурност - Збинек Дудек и Иржи Шимак за измъчване на дисиденти.

Превод от чешки - Румяна Минчева

Радио Прага

 


До 1 октомври 2003 Бюрото за документиране и разследване на престъпленията на комунизма е разследвало 178 души в 91 дела. От тях 83 дела, отнасящи се до 103 души, са предадени на прокуратурата с предложение за предявяване на иск. На тази основа са повдигнати 62 обвинения срещу 82 лица.

повече >

  За сайта   За контакти   Авторски права   Партньори