English
Български
 
ПРОЕКТОРЕЗОЛЮЦИЯ
 
ИСТОРИЯ
 
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ
 
ИЗТОЧНИЦИ
Проект за резолюция
Подкрепа

Резолюция 1096

 

Комунистически терор
Свидетелства
Документи
Денацификация
Декомунизация
Национални институти
Източници в интернет
Книги

Статии
Източници > Статии
  Статии

 

Тероризмът - сериозен проблем за Държавна сигурност

Драгомир Иванов

 

Мирослав ЛЕКИ, директор в Института за национална памет в Словакия:
Комунистическите служби се грижеха за сигурността на партията, не на гражданите

Драгомир Иванов

 

Шебештиен ГОРКА, директор на Института за демокрацията в преход и международната сигурност в Будапеща:
Няма никакво основание досиетата да стоят затворени

Драгомир Иванов

 

Комичният компромат на ДС срещу Рейгън

Драгомир Иванов

 

Как Берлин излови парите на ГДР

Комичният компромат на ДС срещу Рейгън

Драгомир Иванов

В първите години на демокрацията се разказваше един виц: През комунизма забранили на поетите в България да пишат в рими. И те сътворили следното: "Нашата земя мила / прибра си Людмила. / Дано туй нещо лошо / застигне и... Рейгън!". Не знаeм колко ефективно е било проклятието на българските поети, но ако го сравним с находчивостта на Държавна сигурност, то везните без съмнение ще натежат в полза на първите.


30 август 1981 г. Президентът на САЩ Роналд Рейгън излиза от хотел "Хилтън" във Вашингтон, когато го застигат куршумите на психопата Джон Хинкли-младши. Освен президента атентаторът ранява прессекретаря му Джеймс Брейди и други двама души. Рейгън оцелява, понеже куршумът минава на около 3 сантиметра от сърцето му и засяда в белия дроб. Президентът е откаран в университетската болница "Джордж Вашингтон", където е подложен на спешна операция. Оттогава в публичното пространство са се запазили легендарните слова, които Рейгън казал на хирурзите: "Надявам се, че сте републиканци." На което един от лекарите отвърнал: "Днес всички сме републиканци, г-н президент." Покушението, запечатано от голям брой телевизионни и фотографски камери, става сюжет на няколко документални и игрални филма, последният от които - "Атентатът срещу Рейгън" (The Day Reagan Was Shot), е направен през 2001 г.

От атентата се заинтересува и българската Държавна сигурност (ДС). В колекцията архиви, публикувани от Международния проект за историята на Студената война към центъра "Удроу Уилсън" във Вашингтон (www.cwihp.org), се съхранява изключително интересна секретна докладна записка от генерал-лейтенант П. Стоянов, началник на Шесто управление в ДС, до заместник-министъра на вътрешните работи генерал-полковник Григор Шопов. В документа от 31 декември 1982 г. Шесто управление (отговарящо за борбата с идеологическата диверсия) напълно сериозно предлага да се изработи компрометиращ телевизионен филм, който да разобличи покушението срещу Рейгън като скалъпена от ЦРУ история.

Нека вметнем, че Рейгън присъства на много места в документацията на ДС и често е представян едва ли не като символ на злото. За американския президент се говори с експресивна лексика, а фигурата му е синоним на "агресивния империализъм". В доклад от Второ главно управление от февруари 1982 г. например на Рейгън е приписано "бясното въоръжаване за изменение баланса на силите в полза на САЩ".
Същият език се използва и в плана за компромата. "Както е известно, империализмът използва за свой знаменосец президентът на САЩ Р. Рейгън. Пред вид на вероятността през настъпващата 1983 г. враждебната кампания срещу НРБ да се засили, предлагам да се използва активно възможността за компрометиране на ЦРУ и президента на САЩ Рейгън", се казва в началото на секретния доклад (запазваме автентичния правопис - б.а.).

"Както е известно, Рейгън проявява стремеж за реализирането си като актьор. Пресата съобщи, че той ще води ежеседмично едночасов разговор по телевизията с децата на САЩ. Също така ще играе главната роля в документалния филм "Атентатът срещу президента" (т.е. срещу самия него)", пишат българските контрадезинформатори.
По-нататък се посочва, че по мнение на специалисти в стрелковия спорт атентатът срещу него през 1981 г.

има силни белези на актьорски етюд

Според ДС той бил извършен в момент, когато Рейгън губел популярност сред американците - за тази преценка българските агенти се позовават на "съобщения на институтите за изследване на общественото мнение".

ДС прави и забележителна за разстоянието от хиляди километри между София и Вашингтон балистична експертиза: "Атентаторът използва револвер (а не пистолет) с къса цев и спусък с двойно действие. Това означава, че при произвеждане на всеки изстрел (при натискане на спусъка) едновременно се превърта барабанът и се въвежда и освобождава ударникът. При това положение точното премерване е невъзможно", смятат българските експерти.

Анализът им твърди, че атентаторът изстрелял 6 патрона при горните условия за много малко време, но и "най-добрите световни състезатели не биха могли да поразят успешно такива цели и при такива условия". Шесто управление явно се е постарало да изучи световните шампиони, щом отбелязва, че за най-кратката бърза стрелба с пистолет те изстрелвали 5 изстрела за 4.7-4.8 секунди със специални малокалибрени пистолети (а не револвери).

Агентите на ДС се оказват

много съсредоточени кинозрители

"Въпреки, че Рейгън е улучен в областта на гърдите, кинокадрите не показват никакви рефлекторни реакции на неговия организъм", "куршумът рекуширал от реброто", а отровата, с която е бил намазан, не подействала. "И така всички са живи и здрави", пишат филмовите специалисти на ДС, "а Рейгън два дни след покушението (и операцията) беше в състояние да ръководи държавата, като герой".
От гореизложеното ДС заключава, че има "твърде много странни обстоятелства в атентата". Следващото изречение от доклада е още по-фрапантно: "Аналогия може да се търси и при атентатът срещу папата." Явно за българските служби и Йоан Павел Втори е бил актьор!

И тук следва още една фамозна обосновка: "Всичко това дава възможност да се създаде срочно телевизионен филм, който да засили съмненията относно тези покушения (и особено срещу Рейгън), който да бъде излъчен и от телевизиите на ГДР, Полша, Чехословакия и Унгария, които се гледат в съседните западноевропейски страни (някой вярва ли, че на Запад вечер са тръпнели в очакване на телевизионните програми на Варшавския договор - б.а.). Той може да не съдържа категорично обвинение срещу президента и ЦРУ в измама, но самото му съдържание до доведе до размисъл зрителите."

Режисьорските разсъждения на офицерите не свършват: "За реализиране на филма, освен документалните кадри, могат да се използват архивни (каубойски) филми, в които героят, игран от Рейгън, е "ранен" или "убит". ДС предлага да се вземат интервюта от "известен състезател по стрелба, носител на международни награди", от "треньор по стрелба - относно необходимата квалификация за улучването на тримата", от "криминалист - по качествата на оръжието" и от "лекар, относно рикушета от реброто, отровата, състоянието на ранен при подобни обстоятелства, реакцията на Рейгън при улучването". Но не само това - кинаджиите в пагони замислят и демонстрация на стрелба от висококвалифициран състезател при имитиращи обстоятелства.
В края на записката се изтъква, че подобен филм можело да окаже

сериозно влияние върху общественото мнение

в Западна Европа, а и другаде по света. "За реализирането му биха могли да се използват възможностите на отдел "Пропаганда" - МВР ("Лъч") или по целесъобразност подобни звена на братските органи", завършва секретния си доклад ген. Стоянов.
В разсекретените досега архиви няма сведения дали и как Държавна сигурност е изпълнила замисленото компрометиращо мероприятие. Прави впечатление обаче резолюцията на зам.-министъра Шопов върху челната страница на докладната от Шесто: "Др. Стоянов, обсъдете идеята с Първо главно управление, а след това ще се посъветваме и на други места." Безсмислената филмова продукция изглежда е била предмет на още заседания и обсъждания в службите, които уж защитавали националната сигурност на комунистическа България. А техните наследници днес непрестанно тръбят какви доказани професионалисти били служителите на ДС.


Публикувано във в. "Дневник" на 10 август 2006

 

  За сайта   За контакти   Авторски права   Партньори