English
Български
 
ПРОЕКТОРЕЗОЛЮЦИЯ
 
ИСТОРИЯ
 
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ
 
ИЗТОЧНИЦИ
Проект за резолюция
Подкрепа

Резолюция 1096

 

Комунистически терор
Свидетелства
Документи
Денацификация
Декомунизация
Национални институти
Източници в интернет
Книги

Статии
Източници > Книги
  Книги


Христо Христов - биография

Премълчаното за лагерите в Ловеч и Скравена
Христо Христов

Престъпленията по време на комунистическия режим и опитите за тяхното разследване след 10 ноември 1989 т.
Христо Христов

Мократа поръчка на ДС срещу българската емиграция
Христо Христов

Държавна сигурност срещу писателите в емиграция
Убийството на Георги Марков - истина и държавана тайна
Христо Христов

Държавна сигурност искаше да ме отвлече от Виена
интервю на Христо Христов с Димитър Инкьов

Дело на журналиста Христо Христов срещу министъра на вътрешните работи за отказ за достъп до информация за Георги Марков в архива на МВР
на английски

Книгата на Христо Христов "Секретното дело за лагерите"


Държавна сигурност срещу българската емиграция

Христо Христов

ИК "Иван Вазов", 2000


Книгата на журналиста Христо Христов повдига завесата на една от най-ревностно пазените тайни на бившата Държавна сигурност - използването на убийството като краен метод за неутрализирането на противници на комунистическия режим зад граница. За първи път авторът изважда на бял свят единствените открити в архива на МВР строго секретни документи, уличаващи ДС в използването на "мокри поръчки" при неутрализирането на политически емигранти.

Обект на операцията на Второ главно управление (контраразузнаването) на ДС през 1974 г. става емигриралият през 1970 г. българин Борис Арсов. Минал през лагерите Богданов дол и Белене, съден за разпространение на анонимки срещу ЦК на БКП и срещу СССР Арсов създава в Дания емигрантската организация Съюз на българските революционни комитети (СБРК). Започва да издава бюлетин "Левски", от страниците на който нарича управлението на Живков "мафия" и зове за разпускането на БКП и установяването на демократично управление без намесата на СССР.

Държавна сигурност планира Арсов, да бъде убит от български агент срещу заплащане. В плана за ликвидиране на председателя на СБРК с гриф "Строго секретно от особена важност" са дадени указания на агента как да действа ако извърши убийството с огнестрално оръжие, отрова или твърд предмет. Върху заповедта за изпълнението на "мократа поръчка" стои подписа на дългогодишния първи зам.-министър на вътрешните работи ген. Григор Шопов, един от най-близките хора на Тодор Живков в МВР.

Опитът за убийство не успява, защото агентът се отказва и затова ДС организира отвличане на 59-годишния Арсов от дома му в датския град Орхус. В операцията ДС е подпомогната от КГБ и ЩАЗИ. В България Арсов отказва да сътрудничи на ДС и да го използва да разобличи българската "вражеска емиграция". След скалъпен съдебен процес той е осъден на 15 години затвор. Едва тогава на Запад става ясно, че председателят на СБРК е бил отвлечен. Изпратен със специален план за пълна изолация в затвора в Пазарджик Арсов е намерен седмица по-късно обесен в килията на три вратовръзки, крайно необяснимо и съмнително обстоятелство, след като при приемането му от него са иззети всичките му дрехи и лични вещи.

Секретната разработка на Второ главно управление на ДС е открита в началото на 1991 г. в архива на МВР от следователят Богдан Карайотов, разследвал по това време делото за убийството на писателя Георги Марков, станало четири години по-късно след отвличането на Арсов.

За написването на книгата авторът е използвал оригинални документи от 6-томната разработката срещу Борис Арсов, разсекретена по негово искане от министъра на вътрешните работи Богомил Бонев през 1999 г., личните архиви на сестрата на Арсов Йорданка Арсова и на сина му Никола Илиев, както и материали по случая на датския парламент.


 

  За сайта   За контакти   Авторски права   Партньори